Activiteiten

In de Harz zijn verschillende activiteiten en bezienswaardigheden.

Harzer Schmalspurbahnen

treinEén van de bekendste en meest geliefde hoogtepunten van de Harz is beslist de HSB (Smalspoor). Met 140 km beschikt de HSB over de langste samenhangende smalspoornet van Duitsland. De Harzquerbaan, de Brockenbaan en de Selkedalbaan rijden het gehele jaar dagelijks rond van Wernigerode tot Nordhausen, van de Eisfelder Talmühle via Gernrode tot in de Wereldcultuurerfgoedstad Quedlinburg.

tip: reserveer uw ticket op www.hsb-wr.de/startseite/

Brocken (berg)

Harz-kl1De Brocken ligt in Sachsen-Anhalt en is met zijn 1.141,1 m. boven zeeniveau de hoogste berg van Noord-Duitsland en ook van de Harz. De Hoge Harz zelf is als nationaal park aangewezen en grote delen van de Brocken vallen onder natuurmonumenten. Daarom is de Brocken alleen te voet, per fiets, per koets of per smalspoor te bereiken. Op de Brocken kunt u het Brocken museum en de Brockentuin bezoeken of heerlijk genieten van het prachtige uitzicht, wanneer het weer het toelaat.

Schaubergwerk Büchenberg (Elbingerode) mijnen

mijnIn de bezoekersmijn Büchenberg kunt u de bergbouw uit de 50er en 60er jaren van nabij beleven. U gaat mee de mijnen in en ziet hoe deze techniek er destijds uitzag. U krijgt individuele begeleiding van een kundige medewerker die u 600 m onder de grond voert. Hier beleeft u de mijnbouw techniek nog vol in bedrijf.

Druipsteengrotten Rübeland

druipsteenDe druipsteengrotten in Rübeland hebben bezoekers al sinds eeuwen in hun greep. De Baumanns- en de Herrmannsgrot bezitten beide een schoonheid aan gesteenten, die verder in Duitsland niet te vinden zijn. Bezoek de grotten en duik onder kundige leiding onder in de wereld van de stalagmieten en stalactieten.

Nationalpark HarzHarz-kl2

Het prachtige natuurgebied vol zeldzame wilde dieren, wandelpaden en fantastische uitzichten. Tevens kunt u hier fietstochten doen en Mountainbiken. Meer informatie direct van Nationalpark Harz:  www.nationalpark-harz.de

Brocken Coaster

brocken-coasterDe Brocken Coaster biedt aan de hele familie veel plezier op de zomersleebaan aan de voet van de Brocken in Schierke.

Quedlinburg (stad)

Quedlinburg, eens het centrum van het Duitse Rijk, is een van Europa’s best bewaarde middeleeuwse renaissance steden. Het beschikt over een zeldzame combinatie van oude en moderne historische schatten. Het werd in 1992 geplaatst op de UNESCO Wereld Erfgoed lijst. Bijna alle gebouwen in het centrum zijn vakwerkhuizen, sommige dateren uit de 16e eeuw.

GoslarGoslar (stad)

Deze geweldige Kaiserstadt (keizerlijke stad) is gesticht in 922 door Henry I, en is gelegen aan de noordelijke rand van de Harz. Goslar heeft een geschiedenis van meer dan duizend jaar. Het romantische paleis, de prachtige oude houten vakwerkhuizen, kerken en musea geven deze stad een groot historische gevoel. In 1992 werd de oude stad, evenals de mijn Rammelsberg opgenomen op de UNESCO World Cultural and Natural Heritage List.

Wernigerode (kasteel)wernigerode

Wernigerode werd voor het eerst genoemd in 1121 en is gelegen aan de voet van het Harzgebergte. Het romantische kasteel ‘Schloss Wernigerode’ stijgt er hoog bovenuit. De stad vaak aangeduid als “de kleurrijke stad van Harz”, is een erg populair en terkt ca. 2 miljoen dagjesmensen en een groot aantal overnachtingen per jaar. Een groot verschil met 1777 toen Goethe Wernigerode bezocht, toen was het nog maar een plattelands gemeente. In Wernigerode is het begin van de kleine smalspoor stoomtrein die u naar de top van de Brocken brengt.

Meer kinderactiviteiten

kidsBraunlage: Monsterroller: met speciale step van de bergen af. (vanaf 10 jaar)
Bad Sachsa : Salztal paradies: Groot overdekt zwemparadijs.
Sankt Andreasberg: klimparadijs (buiten)

bosklauteren