Het Harzgebied

Het Harz gebergte met een oppervlakte van 100 bij 30 km is verspreidt over drie staten; Sachsen-Anhalt, Thüringen en Niedersachsen. Het landschap van de Harz bestaat uit bergen, diepe valleien met rijke bossen, mysterieuze grotten, heldere bergmeren en watervallen.

Bereken route
Het Nationaal Park Harz is een natuurreservaat. Het gebied bestaat uit bergen, moerassen, bossen, heide en rivieren. Zijn huidige vorm ontstond door de samenvoeging van het Nationaal Park Hochharz en het Nationaal Park Harz in Niedersachsen in 2006. De voormalige Duitse grens liep dwars door de Harz en grote delen van de Harz werden verboden gebied. De Brocken werd gebruikt door de Sovjet-Unie als een uitkijkpost. Tegenwoordig is het een beschermd gebied van 15.800 hectare waar talrijke diersoorten in het wild leven en zeldzame dieren opnieuw worden geïntroduceerd.

In het Nationaal Park kunnen bezoekers een glimp opvangen van edelherten, reeën en wilde zwijnen. Er zijn veel zeldzame dieren zoals de beer, de zwarte ooievaar, de slechtvalk, wilde katten en de Lynx. Het Nationaal Park Harz is bezig met een tien jaar durend programma om deze ongelooflijke wezens opnieuw in te voeren. De laatste Lynx werd neergeschoten in 1818. Als het programma succesvol is moeten er 30 tot 50 Lynxen terugkomen in de Harz.

Tegenwoordig kunt u gebruik maken van vele wandelroutes zoals de Goetheweg en Hexenstieg die u over dit prachtig landschap leiden. Ook kunt u met de stoomtrein naar de top van Brocken of wandelen langs het nieuwe spoor (75km) van de voormalige grens dat deel uitmaakt van het Grune Band Deutschland.

De Harz is altijd een van de belangrijkste kuuroorden in Duitsland geweest. Veel van de spa’s hebben prijzen gewonnen voor hun goede faciliteiten en service van perfecte kwaliteit. De regio heeft vele “Bad” steden waar het natuurlijke mineraalwater van de bergen wordt gebruikt voor hun zwembaden en kuuroorden. Ook zijn hier de beste wellness- programma’s en pakketten te vinden dan waar ook in Duitsland.